1203 Budapest, Serény utca 4.info@secretcontrol.hu
Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztatásul közöljük, hogy saját hibánkon kívül eső okok miatt a mobiltelefonos elérhetőségeinken nem vagyunk elérhetőek. Kérjük, hogy hívja a  +36 1 283 0740 számunkat. Köszönjük a megértésüket! Üdvözlettel: Secret Control csapata

Újdonságok a magyarországi e-útdíj-rendszerben: friss hírek és részletek

Az a hír érkezett, hogy további változások történtek a 3,5 tonna feletti autóbuszok e-útdíj-rendszerében. A 2024. február 1-je előtti tervekkel ellentétben, a díjazás mégsem fogja követni az autóbuszok megtett úttal arányos rendszerét. Ehelyett a használati díj alapú rendszer marad érvényben, és az úthasználóknak továbbra is e-matricát kell vásárolniuk az úthasználati díj rendezéséhez.

Az érintett felek - a díjpolitikai döntéseket meghozó szakminisztérium, az érdekképviseletek és a társaságok - aktív párbeszéd keretében folytatják az egyeztetéseket a 3,5 tonna feletti autóbuszok e-útdíj-rendszerbe sorolásáról. A részletek tisztázása érdekében a felek a feltételeket pontosítják és kialakítják.

Az újításokat a kormány a 13/2024 (1.30) számú rendelettel vezette be, mely módosította az Útdíjtv-t, az Útdíjrendeletet és a Díjrendeletet. Ennek eredményeként 2024. február 1-jétől az úthasználók nem a megtett úttal arányosan, hanem a használati díj alapú rendszerben, e-matrica vásárlásával rendezik az úthasználati díjat.

A HU-GO elektronikus útdíjszedési rendszerbe regisztrált 3,5 tonna feletti autóbuszok üzemeltetőit arra kéri a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., hogy egyelőre ne vegyék igénybe az e-útdíj-rendszert, és ne használják a már megvásárolt fedélzeti eszközeiket.

Az e-matrica rendszerben bevezetik az országos havi és heti (10 napos) jogosultságokat a 3,5 tonna feletti buszok számára, melyek 2024. február 1-jétől lesznek elérhetők. Fontos megjegyezni, hogy a módosuló Díjrendelet értelmében ezeknek a jogosultságoknak az érvényessége 2024. március 31-én 24 órakor lejár, függetlenül attól, hogy a megváltásukkor érvényes rendelkezések alapján hosszabb lett volna az érvényességi idő.

Akik 2024. január 31-ig B2 kategóriájú e-matricát vásároltak havi vagy heti (10 napos) érvényességi idővel, azok számára nincs ok aggodalomra, mivel a matricák érvényessége természetesen nem jár le január hónap utolsó napján, és azokat az érvényességi idő szerint továbbra is használhatják.

A hírt a hu-go.hu hozta le itt.